Zeep maken met NaOH

Een stapsgewijze gids voor het maken van zeep met de cold process methode. Ontdek hoe je ambachtelijke zeep maakt met de Cold Process (CP) methode. Deze gids helpt je op weg naar een succesvol en creatief zeepmaakproces.

Benodigdheden voor CP zeep maken

Vet of olie, natriumhydroxide (NaOH), water, pannen, weegschaal of maatbeker, roerlepel, thermometer, staafmixer, en een zeepmal.

Het zeeprecept

Elk zeeprecept begint op dezelfde basismanier, en we zullen je het eenvoudigste proces tonen.

Het zeep maakproces

Stap 1: Begin met het maken van de natriumhydroxide-oplossing. Meet de korrels nauwkeurig af en voeg ze voorzichtig toe aan het koude water. Roer goed om klontvorming te voorkomen. Laat het water vervolgens afkoelen, het wordt behoorlijk heet door de chemische reactie!

Stap 2: Weeg je vet of olie en verwarm deze in een pan. Zorg ervoor dat de natriumhydroxide-oplossing en het vet ongeveer dezelfde temperatuur bereiken, ongeveer 50 ┬░C. Wees geduldig, omdat het vet sneller warmt dan de oplossing afkoelt.

Stap 3: Wanneer beide oplossingen dezelfde temperatuur en helderheid hebben, voeg je de natriumhydroxide-oplossing langzaam toe aan het vet, terwijl je roert. Je zult zien dat de oplossing troebel wordt, een teken dat de zeepvorming is begonnen!

Stap 4: Nu is het tijd voor de staafmixer. Door deze te gebruiken, wordt het zeepvormingsproces aanzienlijk versneld. Als je een lepel gebruikt, blijf dan ongeveer een uur roeren.

Stap 5: Wanneer het mengsel dik wordt, is het klaar om in de mal te gieten. Je kunt controleren of de zeep de juiste dikte heeft door er met je lepel een streep in te trekken – als de streep zichtbaar blijft, is het goed. Dit wordt ’tracing’ of ‘nasporen’ genoemd.

Stap 6: Dit is het moment om geuren, kleuren, kruiden of zeewier toe te voegen. Giet het zeeppapje in de mal en wacht tot de zeep hard en taai wordt. Dit kan een dag tot drie dagen duren, dus geduld is noodzakelijk!

Stap 7: Zodra de zeep hard genoeg is, haal je deze uit de mal en laat je hem nog een paar weken rijpen. Dit zorgt voor een volledige chemische reactie, laat de zeep drogen, en het water langzaam verdampen, waardoor de zeep nog harder wordt.

Door deze stappen te volgen, kun je met succes je eigen ambachtelijke zeep maken met de Cold Process methode. Vergeet niet om altijd veilig te werken bij het omgaan met chemicali├źn zoals natrium